FRI FRAKT OVER 700,-

0

Kurven din er tom

8 tegn og symptomer på proteinmangel

8 tegn og symptomer på proteinmangel

Få næringsstoffer er like viktige som protein.

Protein er byggestenen til musklene, huden, enzymer og hormoner, og det spiller en viktig rolle i alle kroppsvev.

De fleste matvarer inneholder litt protein. Som et resultat er proteinmangel sjeldent i utviklede land. Men noen mennesker kan fortsatt være i fare.

Mangel fører til ulike helseproblemer, mens lav proteininntak kan også være en bekymring, da det kan føre til subtile endringer i kroppen din over tid.

Denne artikkelen viser 8 symptomer på lavt proteininntak eller mangel.

Hva er proteinmangel?

Proteinmangel er når inntaket ditt ikke klarer å oppfylle kroppens krav.

Anslagsvis lider en milliard mennesker over hele verden av utilstrekkelig proteininntak (1).

Dette inkluderer vegetarianere og veganere som følger et ubalansert kosthold, samt institusjonaliserte eldre og pasienter med sykehus (3, 4).

Mens ekte proteinmangel er uvanlig i den vestlige verden, får noen mennesker svært lave mengder fra kostholdet.

For lite protein kan forårsake forandringer i kroppssammensetningen som utvikler seg over en lengre periode, for eksempel muskelsvinn.

Den mest alvorlige form for proteinmangel er kjent som kwashiorkor. Det forekommer oftest hos barn i utviklingsland hvor hungersnød og ubalansert kosthold er vanlige.

Proteinmangel kan påvirke nesten alle aspekter av kroppsfunksjon. Som et resultat er det forbundet med mange symptomer.

Noen av disse symptomene kan begynne å oppstå selv når proteinmangel er marginal. De er oppført nedenfor, sammen med noen typiske symptomer på kwashiorkor.

1.Ødem

Ødem, som er preget av hovent og puffete hud, er et klassisk symptom på kwashiorkor.

Forskere mener det er forårsaket av lave mengder humant serumalbumin, som er det mest overflødige proteinet i væskedelen av blod eller blodplasma (5).

En av albumins hovedfunksjoner er å opprettholde onkotisk trykk - en kraft som trekker væske inn i blodsirkulasjonen. På denne måten forhindrer albumin at store mengder væske oppsamles i vev eller andre kroppsrom.

På grunn av redusert humant serumalbuminnivå, fører alvorlig proteinmangel til lavere onkotisk trykk. Som et resultat akkumuleres væske i vev og forårsaker hevelse.

Av samme grunn kan proteinmangel føre til væskeoppbygging i bukhulen. En oppblåst mage er et karakteristisk tegn på kwashiorkor.

Husk at ødem er et symptom på alvorlig proteinmangel, noe som er usannsynlig å skje i utviklede land.

2. Fettlever

Et annet vanlig symptom på kwashiorkor er en fettlever eller fettakkumulering i leverceller (6).

Ubehandlet kan tilstanden utvikle seg til fett leversykdom, forårsake betennelse, leversmitte og potensielt leversvikt.

Fettlever er en vanlig tilstand hos overvektige personer, så vel som de som bruker mye alkohol (7, 8).

Hvorfor det oppstår i tilfeller av protein mangel er uklart, men studier tyder på at en svekket syntese av fetttransporterende proteiner, kjent som lipoproteiner, kan bidra til tilstanden (9).

3. Hud-, hår- og negl problemer

Proteinmangel er ofte synlig på huden, håret og neglene, som i stor grad er laget av protein.

For eksempel er kwashiorkor hos barn preget av flakete eller splittende hud, rødhet og flekker av depigmentert hud (10, 11).

Hårtynning, bleknet hårfarge, hårtap (alopecia) og sprø negler er også vanlige symptomer (12, 13).

Imidlertid er disse symptomene usannsynlige uten at du har en alvorlig proteinmangel.

4. Tap av muskelmasse

Musklene dine er kroppens største reservoar av protein.

Når diettprotein er mangelfull, har kroppen en tendens til å ta protein fra skjelettmuskler for å bevare viktige vev og kroppsfunksjoner. Som et resultat fører mangel på protein til muskelsvinn over tid.

Selv moderat proteininsuffisiens kan føre til muskelsvinn, spesielt hos eldre mennesker.

En studie hos eldre menn og kvinner fant at muskel tap var større blant de som inntok laveste proteinmengder (14).

Dette har blitt bekreftet av andre studier som viser at økt proteininntak kan redusere muskeldegenerasjonen som kommer med alderen (15).

5. Større risiko for beinfrakturer

Muskler er ikke det eneste vevet som påvirkes av lavt proteininntak.

Dine bein er også i fare. Lavt proteininntak kan svekke beinene dine og øke risikoen for brudd (16, 17, 18).

En studie hos postmenopausale kvinner fant at et høyere proteininntak var forbundet med lavere risiko for hoftefrakturer. Det høyeste inntaket var knyttet til en reduksjon på 69%,

En annen studie hos postmenopausale kvinner med nylige hoftefrakturer viste at det å ta 20 gram proteintilskudd per dag i et halvt år reduserte bentapet med 2,3% (20).

6. Hemmet vekst hos barn

Protein hjelper ikke bare med å opprettholde muskel og benmasse, men det er også viktig for kroppsvekst.

Dermed er mangel eller mangel på spesielt skadelig for barn hvis voksende organer krever jevn forsyning.

Faktisk er hemmet vekst det vanligste tegn på underernæring i barndommen. I 2013 var det estimert 161 millioner barn av forstyrret vekst (21).

Observasjonsstudier viser en sterk sammenheng mellom lavt proteininntak og nedsatt vekst (22, 23).

Hemmet vekst vekst er også en av de mest uttalte karakteristikker i kwashiorkor hos barn (24).

7. Økt alvorlighetsgrad av infeksjoner

Et proteinunderskudd kan også ta sin toll på immunsystemet.

Forringet immunfunksjon kan øke risikoen eller alvorlighetsgraden av infeksjoner, et vanlig symptom på alvorlig proteinmangel.

Selv marginalt lavt proteininntak kan påvirke immunfunksjonen. En liten studie hos eldre kvinner viste en lavprotein diett i ni uker signifikant reduserte deres immunrespons (28).

8. Større appetitt og kaloriinntak

Selv om dårlig appetitt er et av symptomene på alvorlig proteinmangel, synes det motsatte å være sant for mildere former for mangel.

Når proteininntaket ditt er utilstrekkelig, forsøker kroppen å gjenopprette proteinstatusen din ved å øke appetitten din, og oppfordre deg til å å spise mer (29, 30).

Men et proteinunderskudd driver deg ikke målløst til å spise mer, i hvert fall ikke hos alle. Det kan selektivt øke folks appetitt for smakfulle matvarer, som har en tendens til å være høy i protein.

Selv om dette sikkert kan hjelpe i tider med matmangel, er problemet at det moderne samfunnet tilbyr ubegrenset tilgang til smakfulle, kalori-matvarer.

Mange av disse bekvemmelighetsmatene inneholder noe protein. Imidlertid er mengden protein i disse matvarene ofte betydelig lavere i forhold til antall kalorier de gir og uten essensielle vitaminer og mineraler.

Som et resultat kan dårlig proteininntak føre til vektøkning og fedme, som kalles proteinhensynshypotesen (32).

Dette er en del av grunnen til at økt proteininntak kan redusere total kaloriinntak og fremme vekttap (35, 36).

Hvis du føler deg sulten hele tiden og har problemer med å holde kaloriinntaket i sjakk, kan du prøve å legge til litt magert protein til hvert måltid.

Hvor mye Protein trenger du?

Ikke alle har samme proteinbehov. Det avhenger av mange faktorer, inkludert kroppsvekt, muskelmasse, fysisk aktivitet og alder.

Kanskje er kroppsvekt den viktigste determinanten av proteinbehov. Som et resultat blir anbefalinger vanligvis presentert som gram for hvert pund eller kilo kroppsvekt.

Den anbefalte daglige mengden (RDA) er 0,4 gram protein for hvert pund kroppsvekt (0,8 gram per kg). Forskere anslår at dette bør være nok for de fleste.

Dette oversetter til 66 gram protein per dag for en voksen som veier 75 kg.

For idrettsutøvere anbefaler American College of Sports Medicine et daglig proteininntak som varierer fra 1,2-1,4 gram per kg, som skal være nok til opprettholdelse av muskelvedlikehold og trening.

Men forskerne er ikke enige om hvor mye det er nok. The International Society of Sports Nutrition’s daglige anbefaling er 2 gram per kg for idrettsutøvere.


Skriv en kommentar

Innlegg godkjennes før publisering.