FRI FRAKT OVER 700,-

0

Kurven din er tom

Usunt kosthold under svangerskapet eller tidlig i barndommen kan øke risikoen for atferdsproblemer og psykiske plager hos barn, viser ny norsk forskning.

Usunt kosthold under svangerskapet eller tidlig i barndommen kan øke risikoen for atferdsproblemer og psykiske plager hos barn, viser ny norsk forskning.

 

Mer om studien:

Informasjonen er hentet fra mødrene under svangerskapet, og om barna når de var 1,5 år, 3 år og 5 år. Barnas symptomer på depresjon, angst og atferdsproblemer ble rapportert ved at mødrene svarte på spørreskjemaer.

Usunt kosthold under svangerskapet ble blant annet definert som høyt konsum av søte drikker og salt snacks. Sunn mat ble definert som for eksempel høyt inntak av grønnsaker, frukt, og grove kornprodukter med høyt nivå av fiber.

For barn ble usunn mat definert som for eksempel vafler, sjokolade, pizza og is, mens sunn mat ble definert som blant annet fiskeprodukter, grønnsaker, egg og brød med kjøttpålegg.

Kilde:Fhi.no

Tidligere forskning har vist at mors kosthold under svangerskapet kan påvirke barns fysiske helse senere i livet, ved at usunt kosthold kan gi økt risikoen både for diabetes og hjerteproblemer.

Nå har en norsk studie også funnet en sammenheng mellom mors kosthold under graviditeten og barnets eget kosthold tidlig i livet, og risikoen for psykiske plager.

Den ferske studien som er basert på informasjon fra over 23.000 kvinner i Den norske mor- og barn-undersøkelsen, og er et samarbeid mellom forskere fra Folkehelseinstituttet og forskere fra Deakin University ved universitetet i Melbourne, Australia.

– Dette er første gang forskere finner sammenheng mellom mors ernæring i svangerskapet og barns tidlige spisevaner, og økt risiko for atferds- og emosjonelle problemer blant barn, sier forsker Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Studien viser både at mors kosthold under svangerskapet og barnas kosthold i de første årene av livet, kan knyttes til risikoen for psykiske plager. Resultatene viser også at det ikke bare er usunn mat som knyttes til psykiske plager, men også det å spise lite av sunne matvarer.

Resultatene viser økt risiko for atferdsproblemer i tidlige barneår, hvis mor hadde et høyt inntak av usunn mat gjennom svangerskapet.

Småbarn som spiste usunn mat i sine første fem leveår, eller ikke spiste nok næringsrik mat som for eksempel grønnsaker, hadde både økt risiko for atferdsproblemer og økt risiko for symptomer på depresjon og angst.

Les også: Sjekk om barnet ditt har normal utvikling

Forskjellen i atferdsproblemer mellom de som spiste lite næringsrik mat var til stede allerede ved 1,5 års alder, og vedvarte frem til 5 års alder, ifølge studien som er publisert i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

– Vi justerte for en lang rekke bakenforliggende egenskaper som kunne ha forklart sammenhengen, slik som sosioøkonomisk status og mors psykiske helse, men resultatene var uendrete, sier Eivind Ystrøm i pressemeldingen.

Halvparten av alle psykiske lidelser opptrer før 14-års alder. Å identifisere tidlige årsaker er viktig for å forebygge sykdommene, skriver Folkehelseinstituttet.

 


Skriv en kommentar

Innlegg godkjennes før publisering.