FRI FRAKT OVER 700,-

0

Kurven din er tom

Vitaminpiller forlenger ikke livet.

Vitaminpiller forlenger ikke livet.

En ny gjennomgang av tidligere forskning finner ikke at antioksidanter i pilleform forlenger livet – kanskje tvert imot.

- Vitamin A, betakaroten og vitamin E kan kanskje øke dødeligheten, skriver danske forskere i den nye undersøkelsen.

Resultatene for vitamin C og selen er uklare, og forskerne oppfordrer til flere undersøkelser.

- Antioksidanttilskudd bør vurderes som medisinske produkter og bør gjennomgå tilstrekkelig evaluering før de markedsføres, konkluderer de.

- Vi finner ikke noe bevis som støtter antioksidanttilskudd for å forhindre dødelighet hos friske mennesker.

Beskytter kroppen

Antioksidanter beskytter kroppen mot såkalte frie oksygenradikaler, som skader arvestoffet.

Antioksidanter finnes det mye av i frukt og grønnsaker, og det er godt etablert at disse stoffene gir en helsefremmende effekt i naturlig form.

Det er imidlertid mange mennesker som ikke får i seg nok frukt og grønnsaker, og kosttilskudd har blitt stadig mer populært.

Folk kjøper vitaminene A, C og E, samt betakaroten og selen, i den tro at det har en positiv helseeffekt.

Nå konkluderes det med at særlig vitaminene A og E, samt betakaroten, tvert i mot er knyttet til en økt risiko for å dø av hjerte- karsykdommer og kreft.

 

 

16 prosent opp

Det er professor Christian Gluud ved Rikshospitalet i København, som gjennom det såkalte Cochrane-nettverket har analysert publisert forskning om randomiserte kliniske tester av antioksidanter fram til i dag.

Til sammen har forskeren sett på 67 studier som omfatter 232 000 deltakere. Forsøkspersonene har enten fått antioksidanter i pilleform, placebo eller ingenting.

Granskingen viser at deltakere som fikk vitamin A fikk en økt dødelighet på 16 prosent, se som fikk vitamin E fikk fire prosent økt dødsrisiko, og for betakaroten økte risikoen med sju prosent.

- Vi tror at inntakt av disse antioksidantene har ført til en økning i tilfellene av hjerte- karsykdommer og kreft, uttaler professor Gluud.

Skadelig betakaroten

Professor Lars Vatten ved NTNU er en av Norges fremste epidemiologer. Han kjenner ikke denne studien spesielt, men viser til en undersøkelse som peker i samme retning.

– For en del år tilbake testet man ut betakaroten, som fins i gulrøtter, i forhold til lungekreft, hvor halvparten fikk betakaroten som kosttilskudd. Denne undersøkelsen ble avbrutt, fordi det viste seg at dødeligheten økte blant de som fikk betakaroten, forteller professor Vatten.

Den finske Alpha-Tocopherol-Beta-Carotene (ATBC)-studien viser også økt dødelighet for prostatapasienter som fikk betakaroten.

Gulrot fremdeles bra

Vatten ved NTNU viser også til at den danske gjennomgangen gjelder disse tilskuddene gitt i spesielt høye doser.

For ordens skyld: Inntak av antioksidanter i form av gulrøtter, løk, hvitløk og annen næringstett HEL MAT er like sunt som før.

Våre produkter er 100% naturlig HEL MAT fullpakket av vitaminer, mineraler og antioksidanter uten potensielt helseskadelige fremstilte vitaminer og virkemidler. 

"5 om dagen er et minimum og økt inntak opptil 9 om dagen ser ut til å øke helsegevinsten der grønnsaker er aller sunnest." Tine Mejbo Sundfør, cand. scient i ernæring. Det medisinske fakultet UIO

Norske forskere anbefaler nå 9 om dagen, eller hele 0,8 kg/dag grønt, som det optimale for forebygging av sykdom og vedlikehold av god helse.

Suppler med våre 100% naturlige produkter som dekker det kroppen trenger!

Referanse:

Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 2. Art. No.: CD007176. DOI: 10.1002/14651858.CD007176

Lenker:

Center for the Advancement of Health: Antioxidant Users Don’t Live Longer, Analysis of Studies Concludes

The Cochrane Collaboration: Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases


Skriv en kommentar

Innlegg godkjennes før publisering.