Finn-kirsten

Kirsten Iversdatter – Store norske leksikon

Kirsten Iversdatter – Store norske leksikon

2. feb. 2021 — Kirsten Iversdatter var en trolldomsdømt samekvinne fra Trøndelag. … Hun blir vanligvis omtalt ved tilnavnet «Finn»-Kirsten.

Kirsten Iversdatter var en trolldomsdømt samekvinne fra Trøndelag. Hun ble arrestert 18. februar 1674 på Støren, og dømt første gang på bygdetinget på Støren på våren eller forsommeren 1674 til halshugging på grunn av løsaktighet, omstreiferi og manglende kirkegang. Hun tilsto etter dommen samkvem med djevelen, og saken ble appellert som trolldomssak til lagtinget.

Finn-Kirsten – Wikipedia

Kirsten Iversdatter, known as Finn-Kirsten (? – 14 October 1674), was a Norwegian Sami woman, who was executed for witchcraft in Norway.

Ellen Alm: Trondheims siste heksebrenning – Museumsforlaget

I 1674 ble «Finn»-Kirsten Iversdatter brent som heks etter en av de verste og mest omfattende trolldomsprosesser som har funnet sted i Trondhjems amt.

Finn-Kirsten bør på sokkel i Trondheim – Adressa

Denne kvinnen bør på sokkel i Trondheim! – adressa.no

16. jun. 2021 — Finn-Kirsten Iversdatter var den siste brente heksen i Trøndelag. Som kvinne, same, ugift, fattig, bostedsløs og «alenemor» for to uektefødte …

Hold deg oppdatert med Midt-Norges og Trondheims største regionavis. Vi gir deg alltid de siste nyhetene innen innenriks, utenriks, sport og kultur.

Heksejegernes blodige bibel – Langlesing fra NRK Trøndelag

26. jun. 2016 — Finn-Kirsten ble kastet levende på bålet på retterstedet i Ila i Trondheim i 1674. Hun var en av 250 kvinner og 50 menn som Den norske kirke …

Trondheims siste heksebål – Trolldomsprosessen mot Kirsten …

Trondheims siste heksebål – Trolldomsprosessen mot Kirsten Iversdatter i 1674 – Gaavnoes – Sørsamisk Digitalt

11. nov. 2015 — Så sent som i 1674 ble «Finn»-Kirsten Iversdatter brent etter en av de verste og mest omfattende trolldomsprosesser som har funnet sted i …

Finn-Kirsten Iversdatter: Norway’s Forgotten Witch

Finn-Kirsten Iversdatter: Norway’s Forgotten Witch

25. jan. 2019 — Finn-Kirsten Iversdatter was the last person to be executed for witchcraft in Central Norway, but her story was mostly forgotten. Until now.

Kirsten Iversdatter – WikiStrinda – Strinda historielag

Kirsten Iversdatter – WikiStrinda

17. okt. 2014 — Kirsten Iversdatter, eller Finn-Kjersti som hun ble kalt, var antakelig den siste som ble brent som heks i Trøndelag.

Trondheims siste heksebrenning – Deichman.no

Finn-Kirsten Iversdatter ble så sent som i 1674 brent etter en svært omfattende trolldomsprosess i Trondhjems amt. Kirsten var en fattig omstreifer av …

På 1500- og 1600-tallet ble omtrent 800 mennesker i Norge anklaget for å ha utøvet trolldom. Om lag 300 av disse ble henrettet for hekseri. Finn-Kirsten Iversdatter ble så sent som i 1674 brent etter en svært omfattende trolldomsprosess i Trondhjems amt. Kirsten var en fattig omstreifer av samisk herkomst. Etter en rettslig granskning ble hun dømt til døden for hor og unnlatelse av kirkegang. Før Kirsten ble henrettet, anga hun mer enn 30 personer fra Trondhjem og omegn. Saken hennes fikk dermed store følger. Boka beskriver hekseprosessen mot Finn-Kirsten, og er basert på de originale saksdokumentene.

Keywords: finn-kirsten